Wild Plakken in het NAGO-archief
Organisatie en tekst 'Wild Plakken revisited': Paul Hefting
Grafisch ontwerp catalogus: Haico Beukers (Beukers-Scholma)

Uiterlijke staat: goed

Onderstaande tekst: NAGO

In 2006 werd het archief van Wild Plakken ontsloten. Dit ontwerperscollec­tief wordt wel gezien als de Amsterdamse tegenhanger van Hard Werken in Rotterdam. Waar Hard Werken stond voor de no-nonsens aanpak was Wild Plakken synoniem voor het activisme en ontwerpen vanuit een maatschappelijke ideologie. De naam werd bedacht door Frank Beekers in 1981 toen Drukkerij Lecturis een publicatie maakte over het Rotterdamse Hard Werken en over het genoemde driemanschap, toen nog zonder naam.

Wild Plakken was een samenwerkingsco­llectief. De kern werd vanaf 1977 gevormd door Lies Ros, Rob Schröder en Frank Beekers, drie ontwerpers die gevormd waren op de Rietveld Academie. Na het vertrek van de laatste werd het collectief aangevuld met Caroline Boone (1988–1989), Hanne Lijesen (1988–1993) en parttimelid Max Kisman (1992–1996).

Het archief van Wild Plakken beslaat globaal de periode 1977 – 1997 en geeft inzicht in de maatschappelijke bewegingen van de jaren '70 en '80. Het betreft vroeg werk, foto- en werkmateriaal, tentoonstellin­gsmateriaal, documentatie en verzamelde archivalia. De ontsluiting daarvan werd mogelijk door subsidie van het ministerie van OCW, in samenwerking met De Beyerd, museum voor grafische vormgeving.

Paul Hefting organiseerde een reünie met de harde kern van Wild Plakken en schreef een tekst over dit collectief. Ontwerper Haico Beukers (Beukers-Scholma) combineerde deze tekst met de archieflijst en een honderdtal aansprekende afbeeldingen van het werk van Wild Plakken tot een fraai vormgegeven boekje.

Klik hier voor meer informatie over Wild Plakken en Lies Ros bij het NAGO-archiefWild Plakken in het NAGO-archief, ontwerp: Haico Beukers
stalenkaart